Vídeos

 • Bon Pastor, un eco-quartier à demolir
  03 Diciembre 2011

  Aquest video descriu la demolició de les cases barates de Bon Pastor, que presenta com a un "eco-quartier", és a dir un barri ecològic i sustenible; el professor Yann Maury, involucrat en la problemàtica de les cases barates a partir del concurs Repensar Bonpastor, proposa una solució que implica la constitució d'una cooperativa veïnal, com n'hi ha moltes a barris deprivats d'altres ciutats, per a rehabilitar els habitatges i gestionar els recursos col·lectius en temps de crisi econòmica.

 • Bon Pastor - work in progress. Derribo
  01 Octubre 2011

  Extracto del montaje previo de Bon Pastor, producido por Karavan Films, ICIC, TV3 y la Secretaria d'Immigració de la Generalitat.

 • Barrio Bon Pastor
  01 Agosto 2011
 • Tapiat i ciutat fantasma
  13 Marzo 2011

  Les obres d'enderroc de la segona fase, i imatges de les zones encara habitades de cases barates, sometida a constants enderrocs.

 • Requiem per a la segona fase
  26 Noviembre 2010

  Breu gravació des de la porta d'una casa barata al carrer Bellmunt.

 • D'habitatge a museu
  27 Octubre 2010

  L'Ajuntament conservarà algunes de les Cases Barates del Bon Pastor com a museu. Els veïns que hi vivien, poden comprar o llogar els nous pisos que el consistori construeix en el barri.

 • A dónde vas Bon Pastor
  16 Octubre 2010

  Algunes imatges prèvies d'un documental sobre la transformació del barri de cases barates, que va emetre's per TV3 l'any 2011.

 • Boda gitana a les cases barates
  07 Agosto 2010

  Gravació integral d'una ceremonia de casament entre dos joves gitans de les cases de la quarta fase, al voltant de la "replaceta" del carrer Tàrrega; després de la presentació del nuvi i de la núvia, la boda es celebrarà a l'esglèsia pentecostal Filadelfia de Baró de Viver.

 • ¡Que nadie mueva los coches!
  21 Junio 2010

  Després de la ocupació masiva de més de 24 cases barates del barri que el Patronat mantenia buides, per part de membres de famílies d'inquilins en necessitat d'habitatge, la guàrdia urbana va desallotjar i enderrocar els sostres de totes les cases. Aquest vídeo amatorial reflexa la oposició generalitzada als enderrocs de les cases barates, encara més dramàtica en moments de crisi econòmica.

 • Després de la ocupació
  21 Junio 2010

  Una entrevista televisiva a un dels joves que el 19 de juny 2010 van obrir 22 cases barates desocupades, per pressionar el Patronat a assignar-les. Les paraules d'aquest noi demostren la versió dels fets assumida pels habitants del barri, i el ressentiment dels joves envers l'actuació institucional.

 • "Rethinking" the demolition of Barcelona's Bon Pastor
  01 Enero 2010

  Aquest vídeo és un dels productes de l'atenció generada internacionalment sobre el barri de cases barates, a partir de la iniciativa del concurs d'idees. Els realitzadors són estudiants de doctorat del Development Planning Unit (DPU) del London City College (Londres), i a través d'aquest vídeo i d'una exposició van plantejar la problemàtica de Bon Pastor a la seva universitat.

 • Fragmentos del proceso de un concurso de ideas
  01 Enero 2010

  Breu resum del desenvolupament del concurs d'idees després de la seva convocatòria al 2009. Més de 145 grups van inscriure's, i 45 propostes van ser sotmeses a la decisió del Jurat internacional, que va reunir-se a Bon Pastor al març. El vídeo contè algunes gravacions de les reunions del Jurat, i de les visites al barri.

 • Visita a la parroquia.
  13 Diciembre 2009

  Entrevista al pàrroc José Rodado, de la parròquia de Bon Pastor, també en ocasió de la visita al barri de cases barates dels participants al concurs d'idees. El pàrroc explica el papel de la parròquia al barri, especialment respecte a la relació amb l'Associació de Veïns i a les entitats veïnals del barri.

 • Visita a una casa barata
  13 Diciembre 2009

  Un grup d'una cinquantena de participants al concurs d'idees van visitar el barri de cases barates i entrevistar alguns inquilins, especialments els del sector crític en contra del Pla de Remodelació. Entrevista amb Luís Nuevo, president d'Avis del Barri, i Maricarmen Esteve, inquilina del carrer Sanet.

 • Bon Pastor l'existència silenciada
  03 Diciembre 2009

  El reporter Joan Alvado va anar seguint el conflicte de les cases barates des de 2007: acompanyant-les amb la música de Miquel Gil, aquest vídeo il·lustra el conflicte de les cinc famílies, i un "estil de vida que es nega a desapareixer".

 • Ada Llorens, intervenció a la presentació del Concurs Repensar Bonpastor
  29 Octubre 2009

  Reflexió sobre el valor del barri de cases barates, a partir de l'urbanisme.

 • Roser Veciana, intervenció a la presentació del Concurs Repensar Bonpastor
  29 Octubre 2009

  Debat sobre la participació i els conflictes en la presa de decisions públiques.

 • Buen Pastor un buen barrio
  12 Marzo 2009

  Vídeo amatorial realitzat en resposta al reportatge Visc a les cases barates, amb la finalitat de demostrar que al barri de Bon Pastor hi ha més que degradació i absentisme escolar. Cúriosament, les cases barates - sobre les quals es centrava el reportatge - no són mencionades al vídeo sinó com a zona a enderrocar: la seva eliminació completarà el marc d'un "buen barrio", confirmant de fet la postura del reportatge de TV3.

 • Visc a les cases barates
  08 Marzo 2009

  La emissió d'aquest reportatge va provocar un escàndol al barri de Bon Pastor. L'enfoc de les realitzadores es centrava sobre l'institut Cristòfor Colón del carrer Mollerussa, ensenyant les dificultats del personal docent en fer front a les condicions de l'alumnat, i a les deficients instal·lacions de l'equipament. El discurs vehiculat però no va fer més que reproduir l'estigma sobre el barri, amb una postura ofensiva envers dels gitanos i del Culto pentecostal. Molts entitats del barri van demanar disculpes públiques de part de TV3, que va reaccionar emetint de nou el reportatge "Aquí vivía María la guapa".

 • Embroidery in Bon Pastor - Bordado en la calle
  01 Enero 2009

  Un grupo de "tejerroristas" realizando un taller de bordado en las calles del barrio de Bon Pastor, y exponiendo las obras en público. También véase las fotos del taller aquí.

 • Repensar Bonpastor
  01 Enero 2009

  Amb aquest vídeo - de fet una sèrie de preguntes acompanyades per imatges recopilades del barri i de diferents reportatges ja publicats - s'inaugura el Concurs d'idees Repensar Bonpastor, convocat per l'Aliança Internacional d'Habitants, en el marc de les Jornades Zero Desallotjament 2009. La proposta va intentar portar la problemàtica de l'enderroc de les cases barates fora de les fronteres del barri i de Barcelona, obrint el debat sobre el futur de les cases barates a professionals i estudiosos d'arquitectura, antropologia i altres disciplines de tot el món.

 • Un pie dentro, un pie fuera
  01 Enero 2009

  Amb alguns materials del vídeo anterior, ¿Subes al carro?, algunes noves gravacions i un nou montatge, es torna a abordar el tema de la transformació urbanística de Bon Pastor, sobretot respecte a l'ús de l'espai públic. Aquest vídeo també va ser realitzat pel Master en Antropologia Visual de la UB.

 • ¿Subes al carro?
  01 Octubre 2008

  Video documental realitzat per un equip d'estudiants del Master de Antropologia Visual de la Universitat de Barcelona, sobre la transformació de l'espai públic al barri de cases barates de Bon Pastor.

 • Desallotjament al Bon Pastor
  19 Octubre 2007

  El desnonament i la càrrega policial que van verificar-se el 19 d'octubre al carrer Mollerussa, en contra de les cinc famílies de la primera fase que esperaven una resolució judicial per deixar les cases barates, estan retratades en aquest breu vídeo, aparegut pocs dies després dels fets, on es monten algunes entrevistes realitzades al moment del desnonament, amb imatges dels informatius, i gravacions originals de la càrrega policial.

 • Protesta davant del Ple de Sant Andreu
  18 Septiembre 2007

  Gravació d'una de les nombroses manifestacions en contra del desnonament de les cinc famílies de la primera fase, aquest cop en ocasió del Ple del Districte de Sant Andreu, a la plaça Orfila, amb slògans com "L'ajuntament destroça els barris" i "Forradellas te estás forrando".

 • Protesta davant de la seu del Patronat
  04 Septiembre 2007

  Un portaveu llegeix el comunicat de les cinc famílies davant de la carta de desnonament en la qual aquest grup d'inquilins històrics del barri són tatxat d'"ocupants sense títol" de les seves cases barates. Manifestació i cassolada davant de la seu del Patronat de l'Habitatge, a la Barceloneta. El vídeo conclou amb unes declaracions de Luís Nuevo, d'Avis del Barri.

 • Aquí vivía María la guapa
  30 Agosto 2007

  Aquest documental emès per TV3 presenta els diferents aspectes del conflicte sobre la remodelació de Bon Pastor, evidenciant el valor emotiu que les cases mantenen per molts dels seus inquilins, però també les postures favorables al canvi. Una sèrie de fotos i gravacions històriques contextualitzen el present, i a la vegada el pla de transformació urbanística és explicat en el detall.

  Enllaç al vídeo:
 • Roda de premsa al pg. Lluís Companys
  06 Agosto 2007

  Roda de premsa i lectura pública d'un comunicat de les famílies amenaçades de desnonament, davant de la seu dels Jutjats al passeig Lluís Companys.

 • Pintades a Bon Pastor
  08 Abril 2007

  "...un pequeño grupo de familias se resiste al invasor, pero la masa intenta eliminarlos sin esperar a la
  resolucion judicial. Las paredes son del pueblo". El petit vídeo amatorial il·lustra el conflicte en curs a través de les pintades a les cases barates tapiades de la primera fase.

 • Les cases barates de Bon Pastor: un barri en transformació
  01 Enero 2004

  El reportatge es va fer com una iniciativa comunitària per acostar els
  diferents arguments i posicionaments davant la imminent transformació de
  la barriada de les cases barates. La seva estrena es va dur a terme al centre cívic del Bon Pastor al març de 2004. Raquel Lluch: Càmera i realització. Mariana Cantero i Gemma Abellán: Periodistes i guionistes.

 • El Bon Paston
  01 Enero 2004

  Video realitzat a l'any 2004 sobre l'imminent transformació urbana de les cases barates de Bon Pastor. El montatge d'algunes entrevistes àudio realitzades a afectats, de commovedores imatges de la vida a les cases barates, i d'algunes enregistracions de les primeres reunions dels Avis del Barri, en fa un document únic dels primers anys de la protesta.

 • Ambos Mundos. Between two worlds
  01 Enero 1999

  Aquest breu documental històric testimonia l'apegament i l'afecte que els veïns de les cases barates de Bon Pastor sentien pel seu barri, alguns anys abans del començament del procès d'enderroc. Entre els entrevistats: Dolors Corcoll (mare del "Tonet" de la botiga), José Adell "El Cheche" (actor i lluitador de catx), María García García ("bailaora").

  Enllaç al vídeo:
 • Un día fuimos notícia
  01 Enero 1993

  Informatiu de 1993 sobre el conflicte a les cases barates de Zona Franca, recuperat pels membres del grup Facebook "Eduardo Aunós - Casas Baratas". S'hi descriu el contrast entre l'Associació de Veïns Eduard Aunós, favorable al pla proposat pel Patronat, i una nova entitat veïnal dissident, que a través d'un grup d'arquitectes havia elaborat solucions alternatives per a satisfer la totalitat del veïnat, evitant que ningú hagi d'abandonar el barri.

 • El impacto social de las transformacions urbanas

  Intervenció de l'antropòleg Michael Herzfeld a la conferència organitzada per Repensar Bonpastor i el Grup de Treball Perifèries Urbanes de l'Institut Català d'Antropologia.